Кой е онлайн?

В момента има 80 посетителя в сайта

МЛАДИТЕ ЧЕРВЕНОКРЪСТЦИ ОТ ЛЕТНИЦА УВАЖИХА ХОРА В РИСК ЗА НИКУЛДЕН

  • ПДФ

 МЛАДИТЕ ЧЕРВЕНОКРЪСТЦИ ОТ ЛЕТНИЦА  УВАЖИХА ХОРА В РИСК ЗА НИКУЛДЕННа 6 декември – Никулден, един от светите православни празници младите червенокръстци от Летница заедно със свои съученици от СУ „Бачо Киро“ направиха изложба от прекрасно приготвени ястия от риба. По късно ястията бяха раздадени от доброволците на 18 пенсионери учители – хора в риск за да почувстват и те топлината на празника.

Никулден е един от важните православни празници. Посветен е на Свети Николай Мирликийски, който се почита като избавител на пленниците и покровител на моряците, пътешествениците, търговците и банкерите. Според преданията той е човекът, който незабелязано подхвърля кесии със злато в дома на обеднял баща и той омъжва трите си дъщери. На него се приписват и много чудеса, избавящи моряците и пътуващите по море от водните стихии. В българската православна традиция светецът Николай, чието име означава „Побеждаващ“, се почита и като патрон на рибарите. Според народно-християнския мит за подялбата на света, нему се паднали моретата, реките, езерата. Той е господар на целия подводен свят – рибите и водните демони. На този ден се украсяват коледните елхи, а на трапезата се поднася риба, чието тяло е покрито с люспи (най-често това е пълнен шаран)

продължава>

ЧЕРВЕНОКРЪСТЦИТЕ ОТ ОБЛАСТ ЛОВЕЧ С ОБУЧЕНИЯ, ДЕМОНСТРАЦИИ И НАГРАДИ ПО СЛУЧАЙ ДЕНЯ НА ДОБРОВОЛЕЦА

  • ПДФ

ЧЕРВЕНОКРЪСТЦИТЕ ОТ ОБЛАСТ ЛОВЕЧ С ОБУЧЕНИЯ, ДЕМОНСТРАЦИИ И НАГРАДИ ПО СЛУЧАЙ ДЕНЯ НА ДОБРОВОЛЕЦАПо случай 5 декември – ден на доброволеца областната организация на Български Червен кръст почете с редица събития. Бе проведено обучение – демонстрация на 30 членния екип на Технически колеж Ловеч, на който бе връчен и поздравителен адрес с почетната книга по случай 140 години БЧК за добро партньорство.Благодарствен адрес от Областния съвет на БЧК-Ловеч бе връчен и на гл.инспектор Николай Недялков началник сектор Пътна полиция за подкрепата оказвана на доброволците от БЧК през годините.

Възрастните и младите доброволци бяха почетени с награди и коктейл.

Интервю с поздрав за всички доброволци и направените инициативи за изтеклата година направи Директора на Секретариата на БЧК-Ловеч в Радио Зетра.

продължава>

60 ДЕЦА ОТ ЛЕТНИЦА ЩЕ ПОЛУЧАВАТ ТОПЪЛ ОБЯД ДО КРАЯ НА ЗИМАТА ПО ПРОЕКТ НА БЧК

  • ПДФ

60 ДЕЦА ОТ ЛЕТНИЦА ЩЕ ПОЛУЧАВАТ ТОПЪЛ ОБЯД ДО КРАЯ НА ЗИМАТА ПО ПРОЕКТ НА БЧКСекретариатът на ОС на БЧК в Ловеч спечели за осми път проект «Осигуряване на топъл обяд за деца» по програма «Партьорска мрежа за благотворителност». По проекта, който е с продължителност от 1 декември 2019 до 31 март 2020 г., ще се организира трапезария в столовата на СУ«Бачо Киро» в Ловеч, в която ще се предлага топъл обяд на 60 деца от социално слаби семейства, сираци и полусираци на стойност два лева на ден.

Подборът на целевата група - 60 деца от социално-слаби семейства, сираци и полусираци, на възраст от 7 до 14 години, живеещи в община Ловеч, се извърши по критерии, заложени в Правилник на БЧК за предоставяне на храна в обществени трапезарии на деца сираци и полусираци, деца с увреждания, деца от социално-слаби семейства с доход на член от семейството до 80 % от минималната работна заплата, редовно посещаващи учебни занятия. Училищното ръководство извърши социално анкетиране на учениците и на база събраните данни БЧК ще утвърди окончателния списък на бенефициентите. Всяко дете ще получи купони за всеки месец, а храненето ще се извършва в учебни дни, на обяд от 11.45 до 14.00 часа в  трапезария, обозначена със знака на Червения кръст.

продължава>

БЧК ИЗПРАЩА ПОМОЩ ЗА ПОСТРАДАЛИТЕ ОТ ЗЕМЕТРЕСЕНИЕТО В АЛБАНИЯ

  • ПДФ

БЧК е в непрекъснат контакт с Албанския Червен кръст /АЧК/ и с Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец /МФЧК/ЧП/. Екипи на Албанския Червен кръст оказват първа помощ и психологична подкрепа на пострадалите в Дуръс и Туман, най-тежко засегнатите райони от земетресението.

За нуждите на пострадалото население Българският Червен кръст предоставя чрез Албанския Червен кръст вещи от първа необходимост от бедствения си резерв, като част от тях са от съвместния бедствен резерв с Турския Червен полумесец:

Вълнени одеяла – 1000 бр.

Семейни палатки – 100 бр.

Комплекти спално бельо /чаршаф, плик, калъфка/  - 1000 бр.

Възглавници – 1000 бр.

Семейни хигиенни пакети – 100 бр.

БЧК продължава да следи ситуацията в Албания и при необходимост е в готовност за последващо подпомагане и изпращане на издирвателни екипи с кучета на Планинската спасителна служба.

Хуманитарната помощ, предоставена от БЧК, ще бъде транспортирана до Албания заедно с помощта, отпусната от българската държава, в знак на солидарност с нуждаещите се от подкрепа в Република Албания

ОБЛАСТНИЯТ СЪВЕТ НА БЧК-ЛОВЕЧ И ПРЕДСЕДАТЕЛИТЕ НА ОБЩИНСКИТЕ СТРУКТУРИ ПРОВЕДОХА СЕМИНАР ОТНОСНО ОРГАНИЗАЦИОННАТА ДЕЙНОСТ И ПЛАН 2020

  • ПДФ

ОБЛАСТНИЯТ СЪВЕТ НА БЧК-ЛОВЕЧ И ПРЕДСЕДАТЕЛИТЕ НА ОБЩИНСКИТЕ СТРУКТУРИ ПРОВЕДОХА СЕМИНАР ОТНОСНО ОРГАНИЗАЦИОННАТА ДЕЙНОСТ И ПЛАН 2020На 23ти и 24ти ноември ОС на БЧК-Ловеч, Контролната комисия към червенокръстката организация и председателите на осемте общински структури се събраха на семинар относно подобряване организационната дейност в общинските структури, повишаване капацитета на доброволческите структури в областта, кампания „Да!За живот!“ и начертаване на план за дейностите в структурните нива на организацията за 2020 година. Председателят на Ловешката червенокръстка организация доц.д-р Николов запозна членовете на Областния съвет, Контролна комисия и Председателите на общинските структура и с нововъведените в БЧК онлайн „регистър на доброволците“ и „регистър на курсистите, преминаващи обучение по първа долекарска помощ при ПТП, на работното място и други“ и отново напомни за изискванията и отчетността на дейностите в структурните нива на база „Информационната система на БЧК-Ловеч”.

Гост на семинара бе и д-р Полина Соколарска – Представител на Регионална здравна инспекция, която се включи с презентация на тема „Донорство“.

продължава>

Страница 9 от 94