Кой е онлайн?

В момента има 42 посетителя в сайта

БЧК проведе обучение на доброволци в долекарска помощ

  • ПДФ

На 29 и 30 януари 2011 г. в с. Сливек в базата на НСИ се проведе обучение по "Първа долекарска помощ" и "Въведение в хуманитарното право" на доброволците от Български Младежки Червен кръст /БМЧК/ от 6-те клуба на Ловешка област - от общините Априлци, Ловеч, Луковит, Тетевен и Угърчин. Лектори по темата "Въведение в хуманитарното право" бяха доброволките от областния клуб Ловеч - Родина Лишева и Стефани Вълчева. Целта на обучението бе младежите доброволци от БМЧК да обогатят знанията си за дейността на Български Червен кръст и тяхната роля, да обменят и практически знания за работата си в клубовете.

Д-р Пламен Вълчев пък проведе обучение на доброволците с какво да бъдат полезни относно оказване на първа долекарска помощ преди пристигане на медицински екип при различни ситуации, като на манекени те имаха и възможността да практикуват наученото по време на теоретичните лекции.

Обучението на младежите доброволци завърши с  карнавално парти на тема "Black and White". Всички бяха с тоалети в бяло и черно, а на най-изявилите се бяха връчени грамоти и подаръци за Мис и Мистър "Black and White", най-добре танцуваща двойка, Мис и Мистър „Артистичност” и други.

Обучение на доброволци в долекарска помощ Обучение на доброволци в долекарска помощ Обучение на доброволци в долекарска помощ

Обучение на доброволци в долекарска помощ

На снимката:
Мис „Бяло и черно” - Стефани Вълчева - клуб Ловеч,
мистър - Иван Скандалов - клуб Тетевен

Беседа на тема "Туберкулоза" и "Пневмония"

  • ПДФ

на 10.03.2011 г. от 10.00 часа в "Център за социална интеграция и рехабилитация"- гр. Ловеч се проведе беседа на доброволци на ОС на БЧК Ловеч от п редставители на РЗИ д-р Полина Соколарска и старши експерт Иванка Иванова на тема "Туберкулоза" и "Пневмония". Г-жа Иванка Иванова запозна доброволците с причинителя, епидимиологията и видове туборколоза, клинична картина на белодробна форма на туберкулоза, хранане при болен от туборкулоза и профилактика чрез ваксинация. Д-р Полина Соколарска ги запозна с рисковите групи, предразположени към пневмония и видове пневмонии, какво е бронхо пневмонията и какво представя тя като усложнене от грипа, клинична картина на пневмония и как да се предпазим чрез здравословен хранителен режим, спорт и почивка.

Лекция на тема "Туберколоза и пневмония"Лекция на тема "Туберколоза и пневмония"

Грипът и хепатитът теми на лекции пред възрастни доброволци на БЧК

  • ПДФ

Лекция на тема грип и хепатитВ "Център за социална интеграция и рехабилитация" на 10 декември д-р Полинка Соколарска и д-рИванка Иванова от РИОКОЗ съвместно с ОС на БЧК Ловеч изнесоха лекции на възрастните доброволци на БЧК. Темите на инициативата бяха "Грип и как да се предпазим" и "Хепатит".

Д-р Соколарска запозна доброволците какво представлява грипният вирус, как най-често хората се заразяват с грип, каква профилактика може да се прави, какви усложнения могат да се появят при грип, кога и как се получават тези усложнение при хората от третата възраст, видове лечение и здравословно хранене при лечение на грип. Грипът е остра заразна болест, която се явява изолирано, епидемично и пандемично /повсеместно/. Причинява се от няколко вируса и засяга обикновено дихателните пътища, в по-сериозните случаи може да засегне ставите и дори сърцето. Застрашени са повече малките деца, възрастните хора, слабите, сърдечно и бъбречно болните и изобщо всички, които са изтощени и с намалени защитни сили. Заразата се предава предимно от болен от грип човек чрез пръски, капчици от слюнка, които се отделят при говорене, кашляне, кихане, смях и т. н. върху предмети и в прах вирусите могат да останат живи в продължение на седмици; грипът се благоприятства от климатичните и битовите условия, и от възприемчивостта на хората.Лекция на тема грип и хепатит Годишните сезони със слабо слънце също благоприятстват появата на грипа, обясни д-р Соколарска като подчерта, че самолечението е най-лошият начин да се борим със заразата.

Д-р Иванова пък обсъди с тях различнитев видовете хепатит, с какво се характеризират те, профилактика, мерки за прекъсване на заразата, имунизацията против заразяване с хепатит и препоръчителни храни. Хепатитът е заболяване, което причинява възпаление на черния дроб. Най-често се причинява от вируси. Трите често срещани форми са хепатит А, B и C. Вирусният хепатит А обикновено се предава посредством заразена храна или вода, особено при липса на добра хигиена. Заболяването е особено заразно преди поява на първите симптоми, когато предаването му от човек на човек е изключително лесно. Вирусният хепатит В може да има сериозни последици за организма. Заразяването става чрез заразена кръв и телесни течности, често при поставяне на инжекции или кръвопреливане с инфектирана кръв. Вирусът на хепатит С се разпространява  по същите начини, както и вирусът на хепатит В. Той също може да доведе до хронична инфекция и увреждане на черния дроб. Няма ваксина срещу хепатит С. Когато черният дроб се възпали значително и функциите му сериозно се нарушат,Лекция на тема грип и хепатит при пациента се появяват симптомите на жълтеница – кожата и склерите пожълтяват. Други симптоми са общо неразположение, температура, стомашен дискомфорт и повръщане, обясни д-р Иванова. Тя подчерта, че Хепатит А и В се предотвратяват чрез ваксинация. Изрядната лична хигиена и внимателният подбор на храни и напитки помагат  за намаляване на риска от заразяване с хепатит. Ваксините срещу хепатит А и В са високо ефективни и осигуряват сигурна и дълготрайна защита. ОС на БЧК - Ловеч раздаде на доброволците по две опаковки разтворими витамини и им пожела здраве.

Над 20 кулинарни магьосници от БЧК показаха постни шедьоври

  • ПДФ

Над 20 кулинарни магьосници показа от БЧК – Ловеч, показаха постни шедьоври в края на миналата година. В "Клуб на пенсионера" те подредиха Коледна кулинарна изложба на възрастните доброволци на Червения кръст. Изкусните майсторки приготвиха вкусни постни ястия, типични за българския бит, приготвяни за коледната трапеза. Над 60 доброволци и гости присъстваха на събитието. Пламен Ечков - представител от Етнографския музей Вароша, разказа какъв е обичаят за приготвяне на коледните ястия, за коледуването на младите момци, според занаята как се приготвя празничната пита и изпя типични коледарски песни.

Директорът на Секратериата на БЧК Цветомира Георгиева поздрави присъстващите и връчи грамоти и поздравителни картички, изработени от доброволците БМЧК. Митка Георгиева, Пенка Чуковска, Йорданка Овчарова, Янка Дичева, Стефка Георгиева, Данка Маринова, Павлина Коцова, Мария Нанкова, Величка Николова, Невена Ничкова, Иванка Алексова, Андре Ангелова, Мария Опълченска, Блага Николова, Цветанка Големанова, Пепа Йорданова, Атанаска Згалевска, Йонка Недялкова, Тина Банкова, Хицка Томчева, Стоянка Станкова и специалистът БМЧК Станислава Бояджиева бяха отличени за кулинарните си умения.

Кулинарна изложба Кулинарна изложбаКулинарна изложба

Сдружение „Взаимопомощ” и БЧК с изложба по повод 8 март

  • ПДФ

Доброволците към БЧК и Сдружение "Взаимопомощ" в Ловеч подредиха изложба на домашно изработени ръкоделия от българския бит, по повод Деня на жената 8 март. Жана Мишева, Поляна Вълчева, Здравка Иванова, Лили Солакова и Кольо Райнов представиха различни плетива на една кука, гоблени , ръчно направени носии, дърворезба, карета, салфетки, китеници, черги и други изделия.

Всичко, изработено от нас, е с много любов, в него сме вплели стремежа си за запазване на българските традиции и бит, жената, истинската жена се грижи за дома си, подрежда го с вкус, за да има уют и топлина, а без тях няма здраво семейство, споделиха майсторките на ръкоделията.

Ден преди женския празник Клуб на инвалида в кв. „Вароша” с председател Мария Нанкова съвместно с Етнографски музей и доброволци от БЧК организираха седянка по случай Сирни Заговезни – деня, отреден за прошка в българското православие. Елена Георгиева разказа за традицията на празника. Имаше томбола, рецитираха се стихове, пяха се песни и с много танци бяха отбелязани двата празника.

8-ми март8-ми март8-ми март

Страница 120 от 121