БЪЛГАРСКИ МЛАДЕЖКИ ЧЕРВЕН КРЪСТ НАВЪРШИ 100 ГОДИНИ

  • ПДФ
Оценка на читателите: / 0
Слаба статияОтлична статия 

БЪЛГАРСКИ МЛАДЕЖКИ ЧЕРВЕН КРЪСТ НАВЪРШИ 100 ГОДИНИДнес 14-ти октомври БМЧК навършва 100 години от създаването си, което ще се отбележим с гордост и благодарност, защото въпреки предизвикателствата, ние сме се съхранили за най-важното, което прави организацията през последните 100 години - да помага на хората".
Младите доброволци работят в клубове, организирани в учебните заведения (училища, университети),по местоживеене и по интереси. БМЧК осъществява програми за обучение, дейности и услуги сред децата и младежите в следните приоритетни области:


- намаляване на социалната и здравната уязвимост на децата и младежите;
- обучение по първа долекарска помощ;
- оказване на първа психологична помощ и психосоциална подкрепа;
- превенция на рисковото сексуално поведение и зависимостите;
- здравна просвета и насърчаване на здравословния начин на живот;
- разпространение на идеите и принципите на червенокръсткото движение;
- развитие на доброволчеството;
- социално-помощна дейност и застъпничество за правата на децата и младежите от рискови групи и/или настанени в социални институции и други.
Това, което хората не виждат от екраните и не чуват по радиото за нашата доброволческа работа е, че тя включва и много отделено лично време за обучение и помощ на обществото. Много важна дейност с малките е изграждането на толерантност и не дискриминация. Имаме случаи например, когато директорите на училищата сами ни канят да изнесем лекции по тяхна преценката - най-често превенция на зависимостите и ПДП и водно спасителен минимум. Съобразяваме се с техните желания.
За 100 годишнината на БМЧК са предвидени поредица от инициативи, посочи във всички области - поредица от видеа с послания от нашите членове - като част от националната кампания, свързана с доброволчеството през социалните медии. Подготвя се валидиране на пощенска марка за 100 годишнината на БМЧК. А също и книга за годишнината, която ще бъде тържествено представена в Националната библиотека. Книгата се казва "Аз служа. 100 години БМЧК". С БНТ беше заснет и документален филм за организацията. Клубовете ни в Троян, Априлци, Летница, Луковит и Тетевен по случай годишнината ни ще изрисуват стени, предоставени от кметовете на общините с емблемата лого на 100 годишнината ни. В Ловеч на стената на офиса на БЧК бе изрисувана специална рисунка с дейностите на червенокръсткото движение, като в средата е логото на 100 годишнината ни. Още със старта на учебната година започнахме да привличаме нови доброволци от училищата, като им предоставяхме информационни материали-брошури и плакати с нашите дейности и им обяснявахме интересните акции , които се включвахме. На 15ти октомври във връзка със празника ни и международния ден за рестарт на сърцето-16ти октомври ще покажем с демонстрации в училища как се извършват живото спасяващите действия и първа помощ на манекени и се надяваме да има повече деца, които да проявят интерес и да се научат с наша помощ.
Ние сме напълно аполитични - в момента, в който си сложиш знака на БМЧК, ти си в служба на цялото общество. Вдъхновяваме се от това да помагаме на хората, а усмивката на едно дете, на което си помогнал... това е безценно.
Иначе, още през април стартирахме с кампанията "Умножи доброто", като засяхме 100 дръвчета в цялата страна. В Ловеч 10 липи бяха засети на алеята след Т-маркет и в квартал Младост. Сега с рисунките, които ще изрисуват на стени в градовете ще напомняме на всички граждани, че вече 100 години ние се развиваме, че въпреки обстановката, в която живеем ние ще продължаваме да учим младежите на хуманитарните ценности, на нашите традиции и най-вече да бъдат хора със сърца съпричастни към хората в нужда.

БЪЛГАРСКИ МЛАДЕЖКИ ЧЕРВЕН КРЪСТ НАВЪРШИ 100 ГОДИНИБЪЛГАРСКИ МЛАДЕЖКИ ЧЕРВЕН КРЪСТ НАВЪРШИ 100 ГОДИНИБЪЛГАРСКИ МЛАДЕЖКИ ЧЕРВЕН КРЪСТ НАВЪРШИ 100 ГОДИНИ