ДОБРОВОЛЦИТЕ НА БМЧК И ЦЕНТЪР ЗА РАБОТА С ДОБРОВОЛЦИ КЪМ РБ „ПРОФ.БЕНЮ ЦОНЕВ“ С „ПЪРВИ СТЪПКИ В РИБОЛОВСТВОТО“ И „ЗАБАВНО ЛЯТО“ В СЕЛО ГЛОЖЕНЕ

  • ПДФ

Ден на водното спасяване и „първи стъпки в риболовството“ в ранната сутрин на 13ти август се проведе със състезание на реката в село Гложене община Тетевен. В две възрастови групи – до 9 години, 10-13 години, децата опитаха късмета си в съревнованието на необходимото отстояние, като всеки един от тях имаше право на придружител, който има право да му помага и учи в замятане на въдица, окачване на стръв, откачане на улов. Младите риболовци обаче сами трябваше да си засекат и уловят рибката. В първа възрастова група с изключително добро представяне грабна медала „Рибар №1“ 5 годишния Христо Петков, който грабна медал и предходната година с улов от 69 рибки, следван от 9 годишния Божидар Георгиев и 8 годишния Кристиан Тодоров. С първо място във втора възрастова група се отличи Илия Марков на 11 години.

 

Всички малки риболовци проявиха завидни умения в риболовното изкуство. Младите доброволци Станислав Иванов и Константин Евтимов от селото помагаха на червенокръстците в провеждане на състезанието както и в игрите на „забавно лято“. Доброволци от екипа за реакция при бедствия направиха демонстрация как се спасява човек във водоем с топка с въже, какви опасности крият различните водоеми и как да се предпазваме от тях. В разгара на летния сезон доброволците напомниха какви последствия могат да се получат при забранените скокове във различните водоеми, както и стриктно спазване на указанията давани от водните спасители. Демонстрираха и как да окажем първа долекарска помощ. Награди, грамоти, „Клетва на рибаря“ и информационни материали получиха всички участници и с много смях и настроение си обещахме догодина следващ тур.

В късния следобед децата избухнаха в игрите на „Забавно лято“. Забавно лято! Какво е това? Няколко часа забавления за децата които са резултата от няколкогодишното партньорство на читалището в село Гложене, Български червен кръст Ловеч и Центъра за работа с доброволци на РБ "Проф. Беньо Цонев" Ловеч. На площада беше шумно, цветно и весело с позабравените игри на баба и дядо, и мокрите /игри с вода/ игри и забавленията за сръчност и досетливост. А цветно беше заради импровизираната изложба на децата, които рисуваха с Цветелина Маймарова през лятото и показаха на всички творбите си. Благодарение и на доброволците от Гложене Станислав, Косьо и София, Пламена и Рая, на Владимира Йонкова и Царимир Антонов провеждането на двете събития събра малки и големи от селото. На възрастните хора те раздадоха и брошури и книжки на БЧК за опасностите, които крият водоемите и как да реагират в бедствена ситуация. Измина един хубав ден - не беше обичайната за месеца жега, не ни изненада и дъжд. Просто един забавен ден от забавното лято.