144 ГОДИНИ БЪЛГАРСКИ ЧЕРВЕН КРЪСТ СЛУЖИ НА ХОРАТА

  • ПДФ

Уважаеми доброволци, членове и служители на Българския Червен кръст,

На 25 октомври 2022 г. се навършиха 144 години от основаването на първото червенокръстко дружество в България. На този ден БЧК отбелязва своето създаване.
Нашата мисия е да бъдем там, където са болката и страданието. Хилядите доброволци на организацията помагат първи при бедствия и кризи, на социално слаби и уязвими групи в обществото, на болни и самотни хора.
Силата на БЧК е в отстояването на фундаменталните принципи на Червения кръст - неутралност, хуманност, безпристрастност, независимост, доброволност, единство и универсалност. Вече 144 години организацията изпълнява своята хуманитарна кауза и своята спомагателна роля в помощ на държавата, закриля и подпомага уязвимите, като опазва тяхното достойнство.

И в това трудно за целия свят време за пореден път БЧК, мобилизирайки целия си ресурс – човешки и материален застана рамо до рамо с институциите. Благодарение на съпричастността, човеколюбието и благородството на българското общество и сега продължаваме мащабната кампания в подкрепа на пострадалите от конфликта в Украйна. Нашите доброволци бяха сред първите, оказали подкрепа на жителите на наводнените карловски села, а екипите на БЧК все още работят с пострадалите.

 

Силата на една хуманитарна организация идва и от нейните доброволци, а нашите са почти 20 000 в цялата страна. Близо 11 000 от тях членуват в младежката ни структура и сме изключително радостни, че все повече деца намират при нас алтернатива на заобикалящия ни негативизъм и агресия.

Не бихме могли да изброим всички дейности и положените през годините усилия, но Ви уверяваме, че ще продължим да бъдем опора на българското общество и ще бъдем там, където има най-голяма нужда.

Във връзка с годишнината от създаването на БЧК се обръщаме към Вас – нашите доброволци, членове и служители, с огромна благодарност за усилията Ви да обединявате хората да извършват най-хуманната за човечеството Мисия, пряко свързана с живота, здравето и достойнството на всеки човек в нужда. Всеотдайността Ви е доказателство, че взаимопомощта, добротворчеството и милосърдието са сред най-висшите човешки добродетели, които се оказват по-силни от страха и неизвестното.

Благодарим Ви за проявената обществена ангажираност и отдадеността в тези трудни времена! Бъдете горди с постигнатото и с извършената огромна хуманитарна дейност, в полза, както на отделните хора и общности, така и на страната ни, като цяло!

От цялото си сърце ви пожелаваме здраве, лично щастие и много удовлетворяващи и успешни начинания!