МЛАДИТЕ ЧЕРВЕНОКРЪСЦИ С ПРИЗИВ - НЕ НА ТОРМОЗА В УЧИЛИЩЕ!

  • ПДФ
Оценка на читателите: / 0
Слаба статияОтлична статия 

С изнасяне на открити уроци, презентации и ролеви игри на тема „Заедно срещу тормоза в училище!“ младите червенокръстци от клуб Ловеч и Тетевен казаха „НЕ НА ТОРМОЗА В УЧИЛИЩЕ!”. Тео, Ани и Патрисия от БМЧК-Ловеч запознаха учениците 8мите класове на НПГВМ „проф.д-р Димитър Димов“ и ППМГ с видовете стрес и агресия, чести случаи на насилие. Обърнаха внимание на все по-разпространеното кибер насилие при младите хора, към кого да се обърнат ако са жертва на насилие, често срещаната агресия и насилие в училище и начини за справяне.

Доброволци и учащи в НПГГСД „Сава Младенов“, СУ „Георги Бенковски“ и ПГСЕУ трад тетевен познаваха видове насилие чрез игри, съревноваваха се в решаване на казуси „как да се справим в ситуация на проявена агресия“.

Беше и направена символична розова фланелка, с която се изразява апела срещу агресията в училищата и проявата на толерантност. Направени бяха и табла в училищата с апели и мисли по темата, които да напомнят на учениците важността на този проблем. Направиха и надпис в училищата „Училище без насилие“. Всички доброволци днес бяха облечени в розови фланелки в подкрепа на превенцията.

 

Доброволците от клуб Ловеч Никол Иванова, Магдалена Николаева и Даниела Райковска, възпитанички в ПЕГ „Екзарх Йосиф I“ на 27ми февруари също ще запознаят съучениците си с наболялата тема в последните години – агресията в училище.

Всяка година последната сряда на февруари е известна като Ден за борба с тормоза в училище. Познат е също и като „Ден на розовата фланелка“. На този ден участниците носят розово, за да символизират своята позиция.
За първи път "Денят на розовата фланелка" е проведен в Канада през 2007 година като протест, организиран от двама ученици - Дейвид Шепърд и Травис Прайс. Те се обличат в розово, за да символизират своята позиция и не приемане на тормоза в училище. Дискомфортът и отчуждението от участниците, ниският успех и тормозът утвърждават рисковите поведения сред юношите. Розовият цвят е символ на разчупените стереотипи, а посланията са по-силни когато са подкрепени от важните за децата хора. Инициативата се подема и от хиляди училища по целия свят. За първи път в България се отбелязва през 2012г.