ДЕН НА ВОДНОТО СПАСЯВАНЕ И ПЪРВИ СТЪПКИ В РИБАРСТВОТО ПРОДЪЛЖИ В ТРОЯН

  • ПДФ

Ден на водното спасяване и „първи стъпки в риболовството“ за четвърта поредна година продължи и на язовира в местността „Сланинкови поляни“ (язовир ДАП) в гр. Троян на 04.06.2023 година (неделя), с което се продължават дните, посветени и на превенция от водните инциденти. Организатори са Български Младежки Червен кръст-Ловеч. В две възрастови групи – до 9 години и 10-13 години въпреки лошото време и дъжда упорито се съревноваваха 8 деца, като всеки един от тях имаше право на придружител, който има право да му помага и учи в замятане на въдица, окачване на стръв, откачане на улов и кепване.

Младите риболовци обаче сами трябваше да си засекат и уловят рибката.
Е както времето така и днес късмета не се усмихна на всички, но пък чрез книжките, които им подариха доброволците “приятели с водата“ всеки имаше и задачка да се запознае с нея и после отговаряха на различни въпроси на доброволците какви опасности крият различните водоеми и как да ги избягваме и за наша радост децата с интерес бяха попълнили правилно ребусчета, кръстословици и интерактивни игри в книжката, които им даваха верните отговори. Накрая Христиан Андреев – воден спасител направи демонстрация как се спасява човек във водоем с топка с въже, какви опасности крият различните водоеми и как да се предпазваме от тях и всички участници активно се включиха да опитат и те да хвърлят правилно топката. Доброволци и деца се включиха и в демонстрацията по първа помощ – оказване на първа помощ -сърдечен масаж.

Награди, грамоти, „Клетва на рибаря“ и информационни материали получиха всички участници и с много смях и настроение си обещахме догодина и пети тур.
Ден на водното спасяване и „първи стъпки в риболовството“ ще продължи със състезания в Априлци на 11ти юни. Очакваме ви!