Младежката организация на БЧК – Ловеч, Троян и Тетевен в партньорство с ОД на МВР, общините Троян, и Тетевен отбелязаха 29ти юни – Национален ден за безопасност на движението по пътищата

  • ПДФ

По повод Националния ден на безопасността на движението, младежките клубове на БЧК - Ловеч и Троян на 29 юни от 9.30:00 ч. до 13:00 ч. съвместно със служители от РПУ -Троян проведоха открити уроци по пътна безопасност на ДГ „МИР“ – Троян и ЦДГ „Априлче“-Априлци, както и открит урок по първа долекарска помощ на ученици от НУ „Христо Ботев“ – Троян под надслов „Да бъдем отговорни на пътя“ на интерактивното пространство в партньорство с

община Троян по проект „Space to create“ на Международната федерация на Червения кръст и Червения Полумесец и съфинансирано от община Троян.

 

Малчуганите от ДГ „МИР“ с интерес се запознаха с полето по пътна безопасност на площадката, видовете знаци, а служителите от МВР и доброволците на БМЧК им обясниха как правилно трябва да се движат различните участници в движението по пътищата, как се пресича на светофар и пешеходна пътека, както и на улицата при липса на маркировка за пешеходци, как да се движим с велосипед и какви са изискванията когато се возим в автомобил. Служителите на РПУ-Троян предупредиха, че не е желателно да се слуша музика на слушалки когато си велосипедист или пешеходец, защото така не чуваш другите участници в движението по пътя. Напомниха кога трябва да се движим със светлоотразителна жилетка и в група. Ръководството на градината направи с децата тренировка на площадката като всяко дете бе обозначено със знак, велосипед, пешеходец, автомобил, автобус и проиграха различни варианти на полето за правилно придвижване на различните участници. Съвместно с инспектор Калоян Койнаков от РПУ - Троян и доброволците на БМЧК-Троян и Ловеч имаха и възможност да спират автомобили и да предоставят информационни материали на водачите, като им напомняха да са внимателни по пътя и да пазят децата.

Децата от ЦДГ „Априлче“ с интерес се включиха в урока по пътна безопасност с инспектор Йордан Цочев от РПУ-Троян и също имаха ролеви игри, а някои успяха да се докоснат и до и част от униформата на служителя.

Децата от НУ „Христо Ботев“ пък бяха обучени от доброволците как да промиват ранички, да превързват, какво се прави при изгаряне и обилно кръвотечение, кръвотечение от нос, превързахме и „счупана ръка“, а най-смелите опитаха и да направят сърдечен масаж на манекен под указанията на доброволците.

Доброволците от БМЧК-Тетевен отбелязаха "Международния ден за безопасността на пътя" със стикери с мотото "Спри, запази детето!", които бяха залепени на ревера на всички ученици, учители и служители. Кампанията се проведе и с подкрепата на МКБППМН към Община Тетевен.

Е естествено поиграхме и спортните игри на площадката и си обещахме да се забавляваме отново на 13ти юли, когато ще организираме игри по проект „Забавно лято“ на площадката и ще очакваме всички желаещи деца да се забавляваме заедно.

На 29 юни, когато отбелязваме Националния ден на безопасността на движението по пътищата искаме отново да заострим вниманието на водачите на МПС преди началото на лятната ваканция за децата и множеството пътувания през юли и август. Целта е и да се насочи вниманието на обществото към проблемите на безопасното придвижване и необходимостта от спазването на правилата. Децата са рискова група за възникване на пътнотранспортни травми поради малкия социален опит, възрастовите и психологични особености.