Ден на водното спасяване и „първи стъпки в риболова“ се проведе в Летница

  • ПДФ

Ден на водното спасяване и „първи стъпки в риболовството“ за втора поредна година продължи и на язовира на ловната дружинка в град Летница на 1ви юли от 9 часа, с което се продължават дните, посветени и на превенция от водните инциденти. Организатори са Български Младежки Червен кръст-Ловеч и Летница. В три възрастови групи – до 9 години, 10-13 години и 14-17 години упорито се съревноваваха 12 деца, като всеки един от тях имаше право

на придружител, който има право да му помага и учи в замятане на въдица, окачване на стръв, откачане на улов и кепване.
Младите риболовци обаче сами трябваше да си засекат и уловят рибката.
Е както времето така и днес късмета не се усмихна на всички, но най- изявените в първа група и отново със заслужен медал „рибар №1“ бе Кристиян Фератов, следван от момичетата Ивон Моврадинова и Преслава Маринова. Отличникът на втора група бе Кенан Селяйдинов, а поощрителна награда за най-знаеш опасностите в различните водоеми бе Христо Ковачев на 13 години-гост от Троян. А за опасностите, които се крият във водоемите участниците разбраха от книжката, която им подариха доброволците “безопасност във водата“ и всеки имаше и задачка да се запознае с нея и после отговаряха на различни въпроси на доброволците какви опасности крият различните водоеми и как да ги избягваме и за наша радост децата с интерес бяха попълнили правилно ребусчета, кръстословици и интерактивни игри в книжката, които им даваха верните отговори. Накрая доброволците от клуб Летница, Троян и Ловеч направиха демонстрация как се спасява човек във водоем с топка с въже, какви опасности крият различните водоеми и как да се предпазваме от тях и всички участници активно се включиха да опитат и те да хвърлят правилно топката. Доброволци и деца се включиха и в демонстрацията по първа помощ – оказване на първа помощ -сърдечен масаж.
Награди, грамоти, „Клетва на рибаря“ и информационни материали получиха всички участници и с много смях и настроение си обещахме догодина и пети тур. Ден на водното спасяване и „първи стъпки в риболовството“ ще продължи със състезания в село Гложене община Тетевен. Очакваме ви!