ЗАБАВЛЕНИЯ БЕЗ КРАЙ

  • ПДФ
Оценка на читателите: / 0
Слаба статияОтлична статия 

Адски щур, безкрайно весел и непринуден беше нашият малък празник от лятната кампания „Забавно лято 16” .  Петъчния ден – 11ти август и съботния ден – 12 август  - Международен ден на младежта за втори път гостувахме в градовете Летница и  Троян. Събралите се малчугани  и техните родители  изпълниха  с усмивки и много настроение площада на Летница и  интерактивната площадка „Троянка”.

 

Доброволците от Центъра за работа с доброволци към Регионална библиотека „Проф. Б. Цонев” – Ловеч и БЧК бяха подготвили различни   спортни игри. Оспорвана беше играта със завързани крачета. В нея тай-бързи се оказаха момчетата. Сръчност и прецизност показаха момчетата и момичетата в играта за баланс. Последва   още куп забавни игри.  В дърпането на въже се включиха дори и най-малките, които показаха хъс и сили за спечелване на играта. Тегленето на въже е спорт, който директно изправя два отбора един срещу друг, в изпитание на тяхната сила. Всички останали деца окуражаваха с викове и аплодисменти своите връстници. Тъй като децата обичат да се движат, с подкрепата на родители и приятели  премина и играта „скачане със чувал”. Последваха игрите „краче в краче”, скачане с чували, превърнала се в любима игри – играта със щипки, „помощник на мама”, „горещ картоф”.  Децата обожават играта с вода в топлите летни дни. Затова една от най-любимите е стрелба по мишена с водна помпа. С помощта на доброволците малки и големи демонстрираха точност и бързина. Родителите също не останаха само зрители.

В „Забавно лято” организаторите залагат и на изграждането или утвърждаването на  съпричастност у децата. „Да влезеш в обувките на другия” ги учи как да помагат на незрящо дете. От ранна възраст подрастващите трябва да умеят да разбират емоциите на другите. „Следвай водача дава възможност на състезателите да засилят социалните и комуникативни умения. Разпределени са по двойки,едната от тях е със завързани очи. Другият участник трябва с побутване по рамо или гръб да помага на своя партньор безпрепятствено да премине през конуси, без да падне или спъне.

Целта на „Забавно лято”е  създаване на положително отношение на младежите към заниманията със спорт, занимателни и ролеви игри. Изграждане на различни положителни качества от физическо, емоционално, психологически, социално и морално естество.

Организаторите благодарят на Община Летница и Троян и на всички, подкрепили инициативата.

По повод Международният ден на младежта – 12 август, ученици от трите средни училища, които са представители на БМЧК, със съдействието на Община Тетевен проведоха поредната си инициатива, като решиха да боядисат оградата на детската площадка в квартал „Пеновото“. Младите хора с ентусиазъм, трудолюбие и младежки дух се включиха съвместно със свои преподаватели в акцията, като чрез участието си показаха ангажираност и съпричастност към обществените процеси.

Международният ден на младежта се отбелязва за първи път на 12 август 2000 година. Обявен е с резолюция на Генералната асамблея на ООН на 17 декември 1999 г. по предложение на Всемирната конференция на министрите по делата на младежта, състояла се в Лисабон от 8 до 12 август 1998 година. В България празникът се чества от 2007 година. Чрез различни обществени и художествени прояви денят насочва вниманието към проблемите на младите хора, както и към тяхното участие в световните инициативи за опазване на околната среда, развитието на лидерските им умения и включването им в каузи с международно значение.