ЧЕСТВАНЕ НА СЪЗДАВАНЕ НА ЧЕРВЕНОКРЪСТКОТО ДВИЖЕНИЕ

  • ПДФ
Оценка на читателите: / 0
Слаба статияОтлична статия 

Преди 196 години на днешния ден е роден създателят на международното червенокръстко движение и първи носител на Нобелова награда за мир в света Анри Дюнан. На 8 май тази година, под надслов „Пазим хуманността жива“, над 300 милиона души в 192 държави честват своя празник – Световния ден на Червения кръст и Червения полумесец.Тези хора са сред първите, които се отзовават при бедствия, кризи и въоръжени конфликти, при необходимост от здравни или социални грижи. Това са хората, които безкористно помагат на милиони уязвими и нуждаещи се. Подходът на глобалната ни мрежа е универсален – мобилизира силата на хуманността, за да спасява човешкия живот и да облекчава страданието. Ние сме национални и международни, независими и неутрални, единни, и всичко, което правим, е от сърце.

Живеем в размирно време, което изправя човечеството пред все повече и все по-големи предизвикателства. Екстремните температури, земетресенията, наводненията и въоръжените конфликти са все по-чести явления, а за преодоляване на последствията от тях са необходими обединените ни усилия. Ето защо сме горди, че днес червенокръстката идея в България обединява почти 142 000 членове, а благодарение на усилията на служителите на БЧК и 17 000 доброволци близо 1 млн. души са се докоснали до дейността на организацията. Само за изминалата 2023 г. с общи усилия успяхме да подпомогнем над 218 000 души, от които близо 11 000 са деца в неравностойно положение. Над 618 000 уязвими български граждани в момента получават храни от Програмата за храни и основно материално подпомагане.

Това, което ние правим днес, предопределя бъдещето на нашите деца. Ето защо, в Световния ден на Червения кръст и Червения полумесец ние празнуваме духа на хуманността и отдаваме заслужено признание на хората, които променят света около себе си, отдават времето си, сърцето и душата си в полза на другите, вдъхновяват ги и ги насърчават да работят за по-добро бъдеще.

Обръщаме се с думи на благодарност към всички в голямото семейство на Българския Червен кръст, които безкористно отдават своя труд, знания и умения в полза на обществото, към нашите партньори – държавни институции, местната власт, корпоративния сектор, медии, дарители и съмишленици, към всички български граждани, без които не бихме могли да помагаме пълноценно и да бъдем толкова силни. А сме силни, защото сме заедно!

А със своята креативност днес доброволците от младежката организация на БЧК при СУ"Бачо Киро"-гр. Летница, отбелязаха Световния ден на Червения кръсти Червения полумесец - 8 май, като приготвиха сладки кулинарни изделия с отличителната емблема и зарадваха както ръководния екип, така и доброволци, учители и съмишленици!