БЧК - ЛОВЕЧ ОРГАНИЗИРА ЗА ШЕСТА ПОРЕДНА ГОДИНА ИНИЦИАТИВАТА ДЕН НА ВОДНОТО СПАСЯВАНЕ И "ПЪРВИ СТЪПКИ В РИБОЛОВА"

  • ПДФ
Оценка на читателите: / 0
Слаба статияОтлична статия 

Ден на водното спасяване и „първи стъпки в риболовството“ за шеста поредна година стартира на 18ти май със състезание на язовир „Ливадето“ край село Владиня, с което се даде старт на дните, посветени и на превенция от водните инциденти. Организатори бяха Български Младежки Червен кръст-Ловеч със съдействието на собствениците на язовир „Ливадето“ - Георги и Стела Петкови и с подкрепата на Владимир Динов с магазин „Бракониер“-Ловеч. Наши партньори бяха и приятелите ни от НЧ „Изкуство-2022“-Ловеч.

 

На 19ти май пък бяхме гости на язовира на Цветан Попов в село Хубавене, където мериха сили малките риболовци от Ябланица. В организацията на събитието се включиха и Председателя на Ябланската червенокръстка организация-Диана Маринова и доброволката от „Доброволен екип за реакция при БАК“ – Румяна Найденова.

 

В три възрастови групи – до 9 години, 10-13 години и 14-16 години, 27 момичета и момчета от Ловеч, Троян и Ябланица опитаха късмета си в съревнованието на необходимото отстояние, като всеки един от тях имаше право на придружител, който има право да му помага и учи в замятане на въдица, окачване на стръв, откачане на улов и кепване. Младите риболовци обаче сами трябваше да си засекат и уловят рибката. Всички малки риболовци проявиха завидни умения в риболовното изкуство.

Младите доброволци на БМЧК-Ловеч обаче, раздадоха задачки на всеки участник от книжката „Приятели с водата“, която им раздадоха по време на риболова, всеки участник запознал се с нея отговаряше на нарочни въпроси какви са различните опасности във водоемите и за наша радост децата с интерес бяха попълнили правилно ребусчета, кръстословици и интерактивни игри в книжката, които им даваха верните отговори.

Тестваха ги и на умения с играта “рибарче“, в която се съревноваваха колко рибки ще хванат срещу своите придружители и децата бяха по-ловки.

Накрая спасителя Христиан Юлиянов и доброволците на БМЧК направиха демонстрация как се поставя спасително жилетка и как се спасява човек във водоем с топка с въже, какви опасности крият различните водоеми и как да се предпазваме от тях и всички участници активно се включиха да опитат и те да хвърлят правилно топката.

Естествено имаше много съревнование в риболова, хъс и смях, грамоти, „клетва на рибаря“ и подаръци зарадваха всички, но най-знаещите за опасностите във водоемите и как да се пазят, но и с най - добър улов заслужено грабнаха и медали. Големия приз „Шампион по риболов“ грабна Никол Калинова Стоева на 11 години от Ябланица, която изненада всички със завидни умения в риболова, но и получи от доброволците отлична оценка за знания.

В разгара на летния сезон доброволците напомниха какви последствия могат да се получат при забранените скокове във различните водоеми, както и стриктно спазване на указанията давани от водните спасители. Демонстрираха и как да окажем първа долекарска помощ.

Ден на водното спасяване и „първи стъпки в риболовството“ ще продължи със състезания в Летница на 26ти май.

Очакваме ви!