МЛАДИТЕ ЧЕРВЕНОКРЪСТЦИ, „РЕГИОНАЛНА ЗДРАВНА ИНПЕКЦИЯ“, КМЕТА НА ОБЩИНА ЛОВЕЧ И ЕКИПА НА ОБЛАСТНА АДМИНИСТРАЦИЯ СЕ ОБЕДИНИХА В ПРЕВЕНЦИЯТА СРЕЩУ ТЮТЮНОПУШЕНЕТО

  • ПДФ

Доброволци на БМЧК, екипа на РЗИ, кмета на община Ловеч и екипа на областна администрация – Ловеч се обединиха в подкрепа на превенцията на тютюнопушенето. Спираха и гражданите от различни възрастови групи, като им раздадоха брошури с информация за последиците от вредния навик и разменяха с пушачите цигара срещу дъвка. Подкрепящите за „без тютюнев дим“ имаха и възможност да се снимат с доброволците в изработена от тях рамка с изписани на нея вредите от тютюнопушенето. Младежите в края на акцията си публично изгориха събраните цигари.

 

 

Областният управител госпожа Дора Стоянова и кмета на община Ловеч – г-н Страцимир Петков ги поздравиха за инициативата „Животът обича непушачите“ и ги призова да се пазят от всички зависимости. „Днешната ви проява е знак, че младото поколение, което упрекваме, че не се съобразява с правилата, че се движи хаотично и няма ценности, изобщо не е вярно, напротив, расте поколение, на което можем да разчитаме, каза Петков“.

За близо 18% от всички смъртни случаи в България тютюнопушенето е една от основните причини, като за Европейския съюз този процент е 17%. Това сочат данните от изготвения от Европейската комисия „Здравен профил за България“.

Разпространението на тютюнопушенето в България сред възрастните е най-високото в ЕС, като през 2019 г. почти всеки трети възрастен (29%) е пушил всекидневно. През 2018 г. около 38% от 15-годишните момичета и 26% от момчетата са съобщили, че са пушили през последния месец, което е най-високият процент в ЕС.

Затова и на всеки 31 май в света се провеждат кампании, с които се подчертават рисковете за здравето, свързани с употребата на тютюн, и се апелира за ефективна политика, която да намали нивата на потребление.

В България тази година се навършват 10 години (1 юни 2012 г.) от въведената чрез Закона за здравето (чл. 56 и чл. 56а) забрана за тютюнопушене в закрити и някои открити обществени места.