Акция колани

  • ПДФ

На 10.03.2011 г. от 11часа до 13 часа в града и на пътя за Троян КАТ съвместно с ОС на БЧК - Ловеч проведе акция за поставяне на колани във връзка с националната кампания по пътна безопасност "Коланите спасяват живот! Запазете детето си!" под патронажа на вицепремиера на Р България и министър на вътрешните работи г-н Цветан Цветанов, която се провежда в периода от 07.03-13.03.2011 г. Доброволците от Български Червен кръст клуб Ловеч раздадоха на изрядните шофьори брошури за безопасно движение по пътя и при катастрофа начин на оказване на първа помощ, както и на тези, в чиито коли имаше дете в столче с колан играчка.

Кампанията е организирана от Министерство на вътрешните работи, Министерство на транспорта, Държавно - обществената консултативна комисия по проблемите на безопасността на движението по пътищата, Столична община, обществени организации, БЧК, и в партньорство с експерти на "Пътна полиция" - Холандия.

Акция коланиАкция коланиАкция колани

Тетевенски спасители учиха 21 деца на планинарство

  • ПДФ

Общинският детски комплекс в Тетевен организира в последните дни на 2010 г. високопланински лагер по планинарство. 21 деца се включиха в тридневното изпитание на хижа „Вежен”. Децата бяха обучавани как се пренася и транспортира пострадал с импровизирани средства. С цел по-доброто обучение бе проведена и учебна спасителна акция. Инструктори на лагера бяха планинските спасители от Тетевен към  БЧК – Ловеч, като главен лектор бе Румен Талов.

Планинската спасителна служба в Тетевен отговаря на телефон 0887 542 709. Този номер трябва да се знае от всеки, качил се в планината.

Планинските спасители съветват да се организира предварително много старателно туристическото начинание. При излизане в планината туристите да си набавят туристическа карта, пътеводител, да проучат внимателно предварително маршрута, да съставят план на движение, съобразен с продължителността на преходите в светлото време на денонощието, както и със сложната зимна обстановка.
При наличието на деца и по-слабо подготвени участници техните възможности да определят и поведението на цялата група.

Задължително да бъде направен подбор на екипировката и съоръженията. Не пропускайте да вземете санитарна торбичка с най-необходимите лекарствени препарати и превързочни материали, добре подбрани кремове за лице с висок фактор на защита от слънчевото греене, специалните високопланински очила, които ще защитят очите от ултравиолетовото лъчение, карта и компас, фенерче с резервни крушки и батерии, резервни топли дрехи и обувки, предпазно фолио (найлон) в случай на принудителен бивак, калорични подсилващи храни (бонбони, шоколад и др.)

Спасителите препоръчват още да се излиза в планината само в отлично здраве. Задължително да се следят информациите на ПСС за състоянието на терена в ски-центровете, пистите. В поделенията на ПСС трябва предварително да бъде съобщен маршрута на групата. Трябва да се внимава изключително и за опасността от изгубване, от измръзване, от лавинна опасност. И задължително да се излиза в планината с планинска застраховка и зареден мобилен телефон.

Тетевенски спасители учиха 21 деца на планинарствоТетевенски спасители учиха 21 деца на планинарствоТетевенски спасители учиха 21 деца на планинарство

БЧК проведе обучение на доброволци в долекарска помощ

  • ПДФ

На 29 и 30 януари 2011 г. в с. Сливек в базата на НСИ се проведе обучение по "Първа долекарска помощ" и "Въведение в хуманитарното право" на доброволците от Български Младежки Червен кръст /БМЧК/ от 6-те клуба на Ловешка област - от общините Априлци, Ловеч, Луковит, Тетевен и Угърчин. Лектори по темата "Въведение в хуманитарното право" бяха доброволките от областния клуб Ловеч - Родина Лишева и Стефани Вълчева. Целта на обучението бе младежите доброволци от БМЧК да обогатят знанията си за дейността на Български Червен кръст и тяхната роля, да обменят и практически знания за работата си в клубовете.

Д-р Пламен Вълчев пък проведе обучение на доброволците с какво да бъдат полезни относно оказване на първа долекарска помощ преди пристигане на медицински екип при различни ситуации, като на манекени те имаха и възможността да практикуват наученото по време на теоретичните лекции.

Обучението на младежите доброволци завърши с  карнавално парти на тема "Black and White". Всички бяха с тоалети в бяло и черно, а на най-изявилите се бяха връчени грамоти и подаръци за Мис и Мистър "Black and White", най-добре танцуваща двойка, Мис и Мистър „Артистичност” и други.

Обучение на доброволци в долекарска помощ Обучение на доброволци в долекарска помощ Обучение на доброволци в долекарска помощ

Обучение на доброволци в долекарска помощ

На снимката:
Мис „Бяло и черно” - Стефани Вълчева - клуб Ловеч,
мистър - Иван Скандалов - клуб Тетевен

Беседа на тема "Туберкулоза" и "Пневмония"

  • ПДФ

на 10.03.2011 г. от 10.00 часа в "Център за социална интеграция и рехабилитация"- гр. Ловеч се проведе беседа на доброволци на ОС на БЧК Ловеч от п редставители на РЗИ д-р Полина Соколарска и старши експерт Иванка Иванова на тема "Туберкулоза" и "Пневмония". Г-жа Иванка Иванова запозна доброволците с причинителя, епидимиологията и видове туборколоза, клинична картина на белодробна форма на туберкулоза, хранане при болен от туборкулоза и профилактика чрез ваксинация. Д-р Полина Соколарска ги запозна с рисковите групи, предразположени към пневмония и видове пневмонии, какво е бронхо пневмонията и какво представя тя като усложнене от грипа, клинична картина на пневмония и как да се предпазим чрез здравословен хранителен режим, спорт и почивка.

Лекция на тема "Туберколоза и пневмония"Лекция на тема "Туберколоза и пневмония"

Грипът и хепатитът теми на лекции пред възрастни доброволци на БЧК

  • ПДФ

Лекция на тема грип и хепатитВ "Център за социална интеграция и рехабилитация" на 10 декември д-р Полинка Соколарска и д-рИванка Иванова от РИОКОЗ съвместно с ОС на БЧК Ловеч изнесоха лекции на възрастните доброволци на БЧК. Темите на инициативата бяха "Грип и как да се предпазим" и "Хепатит".

Д-р Соколарска запозна доброволците какво представлява грипният вирус, как най-често хората се заразяват с грип, каква профилактика може да се прави, какви усложнения могат да се появят при грип, кога и как се получават тези усложнение при хората от третата възраст, видове лечение и здравословно хранене при лечение на грип. Грипът е остра заразна болест, която се явява изолирано, епидемично и пандемично /повсеместно/. Причинява се от няколко вируса и засяга обикновено дихателните пътища, в по-сериозните случаи може да засегне ставите и дори сърцето. Застрашени са повече малките деца, възрастните хора, слабите, сърдечно и бъбречно болните и изобщо всички, които са изтощени и с намалени защитни сили. Заразата се предава предимно от болен от грип човек чрез пръски, капчици от слюнка, които се отделят при говорене, кашляне, кихане, смях и т. н. върху предмети и в прах вирусите могат да останат живи в продължение на седмици; грипът се благоприятства от климатичните и битовите условия, и от възприемчивостта на хората.Лекция на тема грип и хепатит Годишните сезони със слабо слънце също благоприятстват появата на грипа, обясни д-р Соколарска като подчерта, че самолечението е най-лошият начин да се борим със заразата.

Д-р Иванова пък обсъди с тях различнитев видовете хепатит, с какво се характеризират те, профилактика, мерки за прекъсване на заразата, имунизацията против заразяване с хепатит и препоръчителни храни. Хепатитът е заболяване, което причинява възпаление на черния дроб. Най-често се причинява от вируси. Трите често срещани форми са хепатит А, B и C. Вирусният хепатит А обикновено се предава посредством заразена храна или вода, особено при липса на добра хигиена. Заболяването е особено заразно преди поява на първите симптоми, когато предаването му от човек на човек е изключително лесно. Вирусният хепатит В може да има сериозни последици за организма. Заразяването става чрез заразена кръв и телесни течности, често при поставяне на инжекции или кръвопреливане с инфектирана кръв. Вирусът на хепатит С се разпространява  по същите начини, както и вирусът на хепатит В. Той също може да доведе до хронична инфекция и увреждане на черния дроб. Няма ваксина срещу хепатит С. Когато черният дроб се възпали значително и функциите му сериозно се нарушат,Лекция на тема грип и хепатит при пациента се появяват симптомите на жълтеница – кожата и склерите пожълтяват. Други симптоми са общо неразположение, температура, стомашен дискомфорт и повръщане, обясни д-р Иванова. Тя подчерта, че Хепатит А и В се предотвратяват чрез ваксинация. Изрядната лична хигиена и внимателният подбор на храни и напитки помагат  за намаляване на риска от заразяване с хепатит. Ваксините срещу хепатит А и В са високо ефективни и осигуряват сигурна и дълготрайна защита. ОС на БЧК - Ловеч раздаде на доброволците по две опаковки разтворими витамини и им пожела здраве.

Страница 115 от 116