Младежи от БЧК учиха деца как се дава първа долекарска помощ

  • ПДФ

На 25.03.2011 г. на ученици от ІV клас при ОУ "Васил Левски" -  гр. Ловеч бе изнесена лекция от доброволеца при БМЧК от клуб Ловеч Валентин Минков на тема "Първа долекарска помощ". Децата с интерес изслушаха какво трябва първо да направят при пострадал човек, на кого да се обадят, как да се привързват при рани, изгаряния и как да си помогнат при спиране на кръвотечение докато бъдат прегледани от лекар или как да помогнат на приятелче когато пострада. Те имаха възможността под указанията на бате Валко сами да се опитат да направят различни видове превръзки както и да се упражняват на манекен за окозване на първа долекарска помощ.

Младежи от БЧК учиха деца как се дава първа долекарска помощМладежи от БЧК учиха деца как се дава първа долекарска помощМладежи от БЧК учиха деца как се дава първа долекарска помощ

Първа пролет

  • ПДФ

На 21.03.2011 г. доброволците от БМЧК клуб Угърчин раздадоха на първолаците в СОУ „Св.Св.Кирил и Методий” картички по случай първа пролет. Грейналите усмивки на лицата на дечицата разчупиха студеното време и въпреки дъжда, в училище се създаде пролетното настроение сред ученици и преподаватели.

Първа пролет Първа пролет Първа пролет

14 училища в Ловеч получиха днес декларация за правата на човека от БЧК

  • ПДФ

14 училища в Ловеч получиха на 21 март декларация за правата на човека от БМЧК. Инициативата бе по повод Деня за борба с расовата дикриминация. Брошури с информация за това какво е дискриминация, видове дискриминация и начините за борба с нея, както и диск с видеоклип, изработен от доброволците, вече са раздадени в учебните заведения, както и по улиците на града.

21 март по света се отбелязва като Ден на борбата за ликвидиране на расовата дискриминация. На тази дата се навършват 51 години от разстрела на 56 мирни демонстранти, протестиращи срещу Апартейда, през 1960 г. в Шарпвил, Република Южна Африка. 6 години по – късно - на 26 октомври 1966 година, 21 март е обявен с резолюция на Общото събрание на ООН. За първи път се отбелязва през 1967 година.

Декларация за правата на човекаДекларация за правата на човека

Акция колани

  • ПДФ

На 10.03.2011 г. от 11часа до 13 часа в града и на пътя за Троян КАТ съвместно с ОС на БЧК - Ловеч проведе акция за поставяне на колани във връзка с националната кампания по пътна безопасност "Коланите спасяват живот! Запазете детето си!" под патронажа на вицепремиера на Р България и министър на вътрешните работи г-н Цветан Цветанов, която се провежда в периода от 07.03-13.03.2011 г. Доброволците от Български Червен кръст клуб Ловеч раздадоха на изрядните шофьори брошури за безопасно движение по пътя и при катастрофа начин на оказване на първа помощ, както и на тези, в чиито коли имаше дете в столче с колан играчка.

Кампанията е организирана от Министерство на вътрешните работи, Министерство на транспорта, Държавно - обществената консултативна комисия по проблемите на безопасността на движението по пътищата, Столична община, обществени организации, БЧК, и в партньорство с експерти на "Пътна полиция" - Холандия.

Акция коланиАкция коланиАкция колани

Тетевенски спасители учиха 21 деца на планинарство

  • ПДФ

Общинският детски комплекс в Тетевен организира в последните дни на 2010 г. високопланински лагер по планинарство. 21 деца се включиха в тридневното изпитание на хижа „Вежен”. Децата бяха обучавани как се пренася и транспортира пострадал с импровизирани средства. С цел по-доброто обучение бе проведена и учебна спасителна акция. Инструктори на лагера бяха планинските спасители от Тетевен към  БЧК – Ловеч, като главен лектор бе Румен Талов.

Планинската спасителна служба в Тетевен отговаря на телефон 0887 542 709. Този номер трябва да се знае от всеки, качил се в планината.

Планинските спасители съветват да се организира предварително много старателно туристическото начинание. При излизане в планината туристите да си набавят туристическа карта, пътеводител, да проучат внимателно предварително маршрута, да съставят план на движение, съобразен с продължителността на преходите в светлото време на денонощието, както и със сложната зимна обстановка.
При наличието на деца и по-слабо подготвени участници техните възможности да определят и поведението на цялата група.

Задължително да бъде направен подбор на екипировката и съоръженията. Не пропускайте да вземете санитарна торбичка с най-необходимите лекарствени препарати и превързочни материали, добре подбрани кремове за лице с висок фактор на защита от слънчевото греене, специалните високопланински очила, които ще защитят очите от ултравиолетовото лъчение, карта и компас, фенерче с резервни крушки и батерии, резервни топли дрехи и обувки, предпазно фолио (найлон) в случай на принудителен бивак, калорични подсилващи храни (бонбони, шоколад и др.)

Спасителите препоръчват още да се излиза в планината само в отлично здраве. Задължително да се следят информациите на ПСС за състоянието на терена в ски-центровете, пистите. В поделенията на ПСС трябва предварително да бъде съобщен маршрута на групата. Трябва да се внимава изключително и за опасността от изгубване, от измръзване, от лавинна опасност. И задължително да се излиза в планината с планинска застраховка и зареден мобилен телефон.

Тетевенски спасители учиха 21 деца на планинарствоТетевенски спасители учиха 21 деца на планинарствоТетевенски спасители учиха 21 деца на планинарство

Страница 127 от 129