Кой е онлайн?

В момента има 11 посетителя в сайта

Над 20 кулинарни магьосници от БЧК показаха постни шедьоври

  • ПДФ

Над 20 кулинарни магьосници показа от БЧК – Ловеч, показаха постни шедьоври в края на миналата година. В "Клуб на пенсионера" те подредиха Коледна кулинарна изложба на възрастните доброволци на Червения кръст. Изкусните майсторки приготвиха вкусни постни ястия, типични за българския бит, приготвяни за коледната трапеза. Над 60 доброволци и гости присъстваха на събитието. Пламен Ечков - представител от Етнографския музей Вароша, разказа какъв е обичаят за приготвяне на коледните ястия, за коледуването на младите момци, според занаята как се приготвя празничната пита и изпя типични коледарски песни.

Директорът на Секратериата на БЧК Цветомира Георгиева поздрави присъстващите и връчи грамоти и поздравителни картички, изработени от доброволците БМЧК. Митка Георгиева, Пенка Чуковска, Йорданка Овчарова, Янка Дичева, Стефка Георгиева, Данка Маринова, Павлина Коцова, Мария Нанкова, Величка Николова, Невена Ничкова, Иванка Алексова, Андре Ангелова, Мария Опълченска, Блага Николова, Цветанка Големанова, Пепа Йорданова, Атанаска Згалевска, Йонка Недялкова, Тина Банкова, Хицка Томчева, Стоянка Станкова и специалистът БМЧК Станислава Бояджиева бяха отличени за кулинарните си умения.

Кулинарна изложба Кулинарна изложбаКулинарна изложба

Сдружение „Взаимопомощ” и БЧК с изложба по повод 8 март

  • ПДФ

Доброволците към БЧК и Сдружение "Взаимопомощ" в Ловеч подредиха изложба на домашно изработени ръкоделия от българския бит, по повод Деня на жената 8 март. Жана Мишева, Поляна Вълчева, Здравка Иванова, Лили Солакова и Кольо Райнов представиха различни плетива на една кука, гоблени , ръчно направени носии, дърворезба, карета, салфетки, китеници, черги и други изделия.

Всичко, изработено от нас, е с много любов, в него сме вплели стремежа си за запазване на българските традиции и бит, жената, истинската жена се грижи за дома си, подрежда го с вкус, за да има уют и топлина, а без тях няма здраво семейство, споделиха майсторките на ръкоделията.

Ден преди женския празник Клуб на инвалида в кв. „Вароша” с председател Мария Нанкова съвместно с Етнографски музей и доброволци от БЧК организираха седянка по случай Сирни Заговезни – деня, отреден за прошка в българското православие. Елена Георгиева разказа за традицията на празника. Имаше томбола, рецитираха се стихове, пяха се песни и с много танци бяха отбелязани двата празника.

8-ми март8-ми март8-ми март

Учители учиха какво да правят докато чакат Спешна помощ при инциденти

  • ПДФ

Всичко от констатирането на едно произшествие до пристигане на Спешна помощ се научиха да правят учителите от ОУ „Христо Никифоров” в Ловеч. На 12 и 13-ти януари в залата на Секретариата на ОС на БЧК се проведе планираното обучение по Първа долекарска помощ на работното място. Преподавател бе д-р Пламен Вълчев. Първа помощ при счупвания на крайници, изгаряния, охапване от змии, долекарска помощ при пътно-транспортни произшествия, различни видове обдишвания, правене на превразки са част от ситуациите, които бяха проиграни на обучението.

Много от познанията, които имахме досега, се оказаха неточни, а някои напълно грешни, което е опасно дори, защото всяка година при различни инициативи ние имаме, никой не е затрахован от това, различни инциденти и тези познания са крайно необходими, така че този курс е изключително полезен и би трябвало при възможност да се проведе във всички училища в областта, коментираха учителите след двудневното обучение. Инициативата на БЧК – Ловеч допринесе не само за добиване на нови умения, но и за поставяне на едно трайно сътрудничество между Червения кръст в Ловеч и ОУ „Христо Никифоров”.

Учители учиха какво да правят докато чакат Спешна помощ при инцидентиУчители учиха какво да правят докато чакат Спешна помощ при инциденти

ОС на БЧК – Ловеч проведе годишно отчетно събрание

  • ПДФ

ОС на БЧК – Ловеч проведе на 17.02.2011 г. годишно общо отчетно събрание. На събранието присъстваха проф. Здравко Маринов, зам.-председател на БЧК, д-р Славита Джамбазова, зам.-генерален директор на БЧК, представители на всички държавни институции и НПО от Ловеч, партньори на БЧК. И Областният управител на Ловеч Николай Нанков бе гост днес на отчетното събрание на Областния съвет на БЧК.

В дневния ред бяха представени отчет на Областния съвет на БЧК за дейността за 2010 г., отчет на областната контролна комисия и отчет за изпълнението на бюджет 2010 г. На вниманието на делегати и гости бе представена и Стратегията на ОС на БЧК за развитие на областната организация за периода 2011 – 2015 г. Бе приета и програма за отбелязване на Европейската година на доброволческите дейности, както бе приет и план за дейността на организацията за 2011 г.

В изказването си към делегатите и гостите на събранието г-н Нанков сподели, че всички отчетни доклади са пълни с цифри, доказващи колко много е направено или не в една област,в БЧК обаче цифрите говорят за друго – за подпомогнати хора, за променени съдби, за раздадена човечност. Той подчерта, че и в бъдеще най-голямата неправителствена организация у нас и нейните доброволци в Ловешка област трябва да виждат в институцията Областен управител партньор за всяка своя инициатива. В годината на доброволчеството пожелавам на всички, за които да си доброволец е мисия възможна и задължителна, ползотворна работа. Раздавайте топлина, благост и човещина на всеки, който има нужда от тях. И най-важното – възпитавайте у младите хора добрина и състрадание, обърна се още Николай Нанков към ръководството на ОС на БЧК. На работна среща през март ще бъдат обсъдени конкретни стъпки за бъдещо партньорство.

Годишно събраниеГодишно събрание

Доброволци заляха Ловеч с валентинки

  • ПДФ

Доброволци от пет организации заляха днес, 14 февруари, Ловеч с валентинки. Младежите от БЧК, Центъра за работа с доброволци при Регионална библиотека "Проф. Б. Цонев", сдружение „Ловеч днес", "Знание" и Ресурсен център за работа с деца със специални образователни потребности подариха на гражданите валентики, брошури, сърчица и други подаръци по случай Свети Валентин - Денят на влюбените. Минувачите имаха възможност да се снимат за спомен и с "Купидон" и "Трифон Зарезан". Младежите подариха на града много усмивки и весело настроение!

Доброволци на Свети ВалентинДоброволци на Свети Валентин

Страница 116 от 116