БЪЛГАРСКИ МЛАДЕЖКИ ЧЕРВЕН КРЪСТ В ОБЛАСТ ЛОВЕЧ С ИНИЦИАТИВА ЗА ВЕЛИКДЕНСКИТЕ ПРАЗНИЦИ

  • ПДФ

Младите червенокръстци от Тетевен заедно с настанените в базата на Министерство на отбраната, пострадали от конфликта граждани боядисаха 120 яйца за предстоящия празник. Доброволците показаха на временно пребиваващите хора в базата нашите традиции за честване на Възкресение Христово и подариха и козунаци, като се разделиха с много усмивки и обещание за организиране на спортен празник в базата.

Младите червенокръстци от клуб Ловеч и Троян също боядисаха яйца и ги разнесоха заедно с козунаци и подаръци от община Троян на настанените в града и населените места, пострадали от конфликта майки с деца за да усетят поне малко духа на празника и съпричастността на българското население.

Великден - един от най-големите и най-важните православни празници. Подготовката за празника продължава през цялото време на предишната Страстна седмица. Обикновено рано сутринта на Велики четвъртък, във всеки дом боядисват яйца. Най-старата жена с първото боядисано яйце прави кръст на челата на всички деца в къщата. Обикновено в същото време се пече Великденски хляб в които се добавят нечетен брой яйца. Честването на Великден (Пасха) започва в полунощ в неделя. Младите обикновено отиват на гости при родителите си или кръстниците си. Празничната трапеза обикновено са ястия с агнешко, много салати с пресни зеленчуци, червено вино и др.