ДЕН НА ВОДНОТО СПАСЯВАНЕ И ПЪРВИ СТЪПКИ В РИБАРСТВОТО В ЛЕТНИЦА

  • ПДФ

Ден на водното спасяване и „първи стъпки в риболовството“ се проведе на 2ри юли със състезание на язовира в село Горско сливово община Летница. Организатори са Български Младежки Червен кръст-Ловеч със съдействието на г-н Красимир Джонев – кмет на общината и ловната дружинка на селото. В две възрастови групи – до 9 години, 10-13 години, 19 момичета и момчета опитаха късмета си в съревнованието на необходимото отстояние, като всеки един от тях имаше право на придружител, който има право да му помага и учи в замятане на въдица, окачване на стръв, откачане на улов и кепване.

Младите риболовци обаче сами трябваше да си засекат и уловят рибката. В първа възрастова група с изключително добро представяне грабна медала „Рибар №1“ седем годишнния Кристиян Ферадов с улов от две големи таранки и рак, следван от 8 годишната Преслава Пройнова, която пък първа хвана и то сомче, но тъй като бе малко се пусна в язовира, с което Преслава показа, че освен спортния дух трябва да познаваме и правилата в риболовството. Трети бе 7 годишния Веселин Мирославов. С първо място във втора възрастова група се отличи Кристиян Светославов на 11 години, а спорното второ място зае Паско Стоянов.

Всички малки риболовци проявиха завидни умения в риболовното изкуство, но и опазваха природата, събирайки отпадъците от язовира. Младите доброволци на БМЧК-Ловеч направиха демонстрация как се спасява човек във водоем с топка с въже, какви опасности крият различните водоеми и как да се предпазваме от тях. В разгара на летния сезон доброволците напомниха какви последствия могат да се получат при забранените скокове във различните водоеми, както и стриктно спазване на указанията давани от водните спасители. Демонстрираха и как да окажем първа долекарска помощ. Награди, грамоти, „Клетва на рибаря“ и информационни материали получиха всички участници и с много смях и настроение си обещахме догодина следващ тур.

Ден на водното спасяване и „първи стъпки в риболовството“ ще продължи със състезания през юли в Априлци и село Гложене. Очакваме ви!