ПРОЕКТ „УЧИМ И СЕ ЗАБАВЛЯВАМЕ ЗАЕДНО” НА СДРУЖЕНИЕ „МИСИЯ. ИНОВАЦИИ. ГРАЖДАНСТВО – МИГ” СЪВМЕСТНО С ПАРТНЬОРИТЕ БЪЛГАРСКИ ЧЕРВЕН КРЪСТ - ЛОВЕЧ, СДРУЖЕНИЕ „ЗНАНИЕ”, РЕГИОНАЛЕН ЦЕНТЪР ЗА ПОДКРЕПА НА ПРИОБЩАВАЩОТО ОБРАЗОВАНИЕ В ОБЛАСТ ЛОВЕЧ И ЦЕНТЪРА ЗА РАБО

  • ПДФ

Играта е в основата на обучението и развитието на подрастващите. При игра детето или младежа изграждат различни физически и социални навици и умения. Премахват се границите. Усмивките са искрени. Желанието за победа също. Включват се и родителите. Упражнява се езиковата комуникация и много други фактори изграждащи личността на младия човек.

 

Заниманията по проект „Учим и се забавляваме заедно” на сдружение „Мисия. Иновации. Гражданство – МИГ” продължават, както през целия летен сезон, така и през месец септември. Заедно с партньорите Български червен кръст, сдружение „Знание”, Регионален център за подкрепа на приобщаващото образование в Област Ловеч и Центъра за работа с доброволци към Регионална библиотека „Проф.Беню Цонев се провеждат различни занимателни и спортни инициативи в Ловеч и с. Рибарица.

Всяка от игрите, които са подбрани, спомагат за развитието на различни аспекти от израстването на децата и младежите. Те могат да подобрят креативноста им, концентрацията и баланса, логическото мислене и физическите умения. „Забавно програмиране” освен формиране и затвърдяване на знания, дава възможност за надграждане на пространствената ориентация на децата и провокира тяхното логическо мислене. Работата с тези роботизирани комплекти създаде усещане за развитие и освен това да вдъхнови ума, докато децата разработват нови начини за програмирате. Заниманията с роботизираната пчеличка привлече интереса и на родителите, които се включиха. Пчелата – робот е забавна и привлекателна и може да бъде програмирана да извършва определени движения, чрез команди, на които реагира със светлинни и звукови сигнали. Нашите малчугани направиха своите „първи стъпки“ в програмирането, като ни изненадаха много приятно с бързината, с която усвояваха уменията за използване на роботчетата. Всички деца имаха възможност да се докоснат до роботите и да работят нееднократно с тях

Под звуците на птичките, деца и родители с усмивка гледаха кукленият театър на открито, а в ролята на разказвачи, бяха самите участници. Оживяха объркани приказки, в които герои бяха вълкът, прасенце, принц и червената шапчица. Четоха любими от цял свят приказки, като „Баба Яга”, „Аладин”, „Андерсенови приказки” и др. Всяко от децата имаше възможност да покаже направи своя лодка, да направи своя татуировка или муцунка, да рисува с пясък

Не са забравени и спортните игри. В начертаното предварително трасе с различни задачи за преминаването му – скачане вътре във фигурите, ходене назад или на зигзаг, скок на един крак или прескачане на начертаните линии, стъпване в нарисуваните стъпки и много други спортен хъс и бързина показаха малчуганите в с. Рибарица.

Проведен беше и футболен турнир „Ribaritza cup”. Участниците демонстрираха феърплей, показаха своите качества, желание и отдаденост към футболната игра. Победителите в надпреварата получиха грамоти и предметни награди. Турнирът е възможност децата да демонстрират талант и умения, както и да покажат уважение към съперника, висок спортен дух и отборна игра.

Заниманията продължават и през месец септември и октомври. Очакват ни четене на приказки, „разбъркани приказки”, както и първи стъпки в танците.

Заниманията и игрите са по проект „Учим и се забавляваме заедно” на Сдружение „Мисия. Иновации. Гражданство – МИГ”, се финансират от фондация „BCause – помощ на благотворителността в България“. Партньорите по проекта Български червен кръст, Сдружение „Знание” , Център за работа с доброволци към Регионална библиотека „Проф. Беню Цонев” и Регионален център за подкрепа на приобщаващото образование в Област Ловеч полагат усилия за подпомагане процеса по изграждането на хармонично развити и интегрирани у нас млади хора.