БЪЛГАРСКИ МЛАДЕЖКИ ЧЕРВЕН КРЪСТ ЛОВЕЧ ОТБЕЛЯЗА 101 ГОДИНИ ПОД МОТОТО “МИРЪТ ЗАПОЧВА С УСМИВКА“

  • ПДФ

На 14-ти октомври БМЧК навършва 101 години от създаването си, което ще се отбележим с гордост и благодарност, защото въпреки предизвикателствата, ние сме се съхранили за най-важното, което прави организацията през последните над 100 години - да помага на хората".

Това, което хората не виждат от екраните и не чуват по радиото за нашата доброволческа работа е, че тя включва и много отделено лично време за обучение и помощ на обществото. Много важна дейност с малките е изграждането на толерантност и не дискриминация. Имаме случаи например, когато директорите на училищата сами ни канят да изнесем лекции по тяхна преценката - най-често превенция на зависимостите и ПДП и водно спасителен минимум. Съобразяваме се с техните желания.

За 101 годишнината на БМЧК – Ловеч ние младите доброволци на Ловешката червенокръстка организация заедно с младежите от АРТ КЛУБ "УСМИВКА" - ППМГ ЛОВЕЧ, от които е и младия червенокръстец Ивайло Иванов изрисувахме на моста до община Ловеч платно с емблемата на младежката ни организация на 100 плюс едната годинка под формата на люляк – символ на града ни. Добавихме и лицата на хора от различните раси в света в символ на мира на планетата. Изказваме своята благодарност и гордост за съвместната ни работа с екипа на АРТ КЛУБ „УСМИВКА“ и тяхната ръководителка госпожа Москова – едно безкрайно сърце, без което не можем!

На 10 метрово плътно пък изписахме мотото си днес „Мирът започва с усмивка“, на което освен нас се включиха дори майки и малки деца. Надухме и подарихме и 101 балона. А книгата за 100 годишнината -"Аз служа. 100 години БМЧК“ подарихме лично на г-жа Корнелия Маринова – Кмет на община Ловеч, която лично ни посети в знак на подкрепа на нашата годишнина и дейностите, които осъществяваме.

Книгата -"Аз служа. 100 години БМЧК“ подарихме чрез г-жа Иванова и на г-н Светослав Славчев – областен управител на област Ловеч.

Във връзка с международния ден за „рестарт на сърцето“ - 16ти октомври направихме и пред граждани демонстрация по първа помощ и как се извършват живото спасяващите действия и първа помощ на манекени и се надяваме да има повече деца, които да проявят интерес и да се научат с наша помощ.

Още със старта на учебната година започнахме да привличаме нови доброволци от училищата, като им предоставяхме информационни материали-брошури и плакати с нашите дейности и им обяснявахме интересните акции , които се включвахме. Ние сме напълно аполитични - в момента, в който си сложиш знака на БМЧК, ти си в служба на цялото общество. Вдъхновяваме се от това да помагаме на хората, а усмивката на едно дете, на което си помогнал... това е безценно. Въпреки обстановката, в която живеем ние ще продължаваме да учим младежите на хуманитарните ценности, на нашите традиции и най-вече да бъдат хора със сърца съпричастни към хората в нужда.