МЛАДЕЖКАТА ОРГАНИЗАЦИЯ НА БЧК-ЛОВЕЧ ОТБЕЛЯЗА 1 ДЕКЕМВРИ – СВЕТОВНИЯ ДЕН ЗА БОРБА СЪС СПИН С РЕДИЦА ИНИЦИАТИВИ

  • ПДФ

С редица дейности Българският младежки Червен кръст  - Ловеч отбеляза Световния ден за борба със СПИН.Изготвени плакати с информация за превенция на ХИВ/СПИН се окачиха в СУ „Васил Левски“-Априлци и СУ „Бачо Киро“-Летница. Средните училища в Тетевен пък бяха украсени с балони и доброволците раздаваха на учащите информационни материали и закачаха лентичките в знак на съпричастност към загубилите битката с ХИВ/СПИН.В Ловеч доброволците стартираха с раздаване на ръчно изработени мечета, прегърнали червенокръстко сърчице и презерватив в ППМГ, ПЕГ „ Екзарх Йосиф I“ и НПГВМ “проф. д-р Димитър Димов“. По – късно раздадоха мечета и информационни материали, предоставени от РЗИ-Ловеч на участниците от щаба за реакция при бедствия към Областен управител – Ловеч при провеждане на мащабна тренировка на щаба за реакция при верижно ПТП.

В късния следобед информационни материали и презервативи те раздадоха и на гражданите на центъра на града. По данни на СЗО близо 38 милиона души в света живеят с ХИВ/СПИН, като броят на ново инфектираните през 2022 г.  е 1,9 милиона, а броят на смъртните случаи е 690 000. Данните показват, че в световен мащаб близо 68% от инфектираните получават антиретровирусна терапия. В България 98% от хората с ХИВ/СПИН са включени на терапия. У нас през периода 1986 – 25.11.2020 г. са регистрирани общо 3 467 лица с ХИВ инфекция.

 

БЧК отново припомня, че ХИВ се лекува, може да се живее с инфекцията дълги години, а ХИВ позитивните, които се подлагат на лечение, не представляват опасност нито за околните, нито за партньорите си. Хората, които живеят с ХИВ са като всички нас, въпреки че обществото все още не ги приема. Това е резултат от насложени от миналото страхове, които трябва да се преборят с повече информация.

„Обичай безопасно!“ – съветват от БМЧК.