МЛАДИТЕ ЧЕРВЕНОКРЪСТЦИ ЗАРАДВАХА С ИГРИ МАЛЧУГАНИТЕ ОТ СЕЛО АЛЕКСАНДРОВО НА ПРАЗНИКА ИМ „КОЛЕДУВАНЕ“

  • ПДФ

В организираното от Народно читалище "Паисий-1896" съвместно с ОУ "Св.Св.Кирил и Методий", „Клуба на пенсионера и инвалидна“ в село Александрово община Ловеч бе организиран коледен базар на площада с изработени коледни сувенири от членове на „Клуба на пенсионера“ и ученици от ОУ "Св.Св.Кирил и Методий".
Коледари от училището, облечени в носии обиколиха хората на центъра и ги зарадваха с коледни песни и заедно с дейци от читалището извършиха Коледен обред.


Дядо Коледа пък с подкрепата на читалището и местния пенсионерски клуб зарадва всички малчугани с подаръчета и им пожела здраве и успехи в училище.
Младите червенокръстци пък раздвижиха децата в интерактивни спортни игри, в които мерихме бързина за минаване през лабиринта на дама, змейка, баланс на скок с крачета в различни позиции, скок от място, въртене в кръг и крос. Играта „доктор ох боли“ момичета и момчета се надпреварваха кой по-добре и по-бързо ще превърже доброволците кака Ани и бате Тео. Играхме и момичета срещу момчета в надпреварата „боулинг“ за точна стрелба, дърпане на въже, скачане на голямо въже и народна топка, която бе толкова спорна, че се включиха директора на местното училище и учители.
Пожелахме си весели Коледни празници и здраве и скоро да се видим в ден на танцово надиграване.
С коледните празници, обичаи и обреди е свързан богат и разнообразен фолклор: песни,наричания, пословици и гатанки. Коледарските песни се изпълняват при коледуването – дружини от момци „коледари“, водени от по-възрастен мъж, наричан „станеник“, обхождат предварително определена махала и пеят песни по пътя, пред къщата и на къщата, като пожеланията в тези песни са посветени и на домакина (стопанина), овчаря, ловеца, свещеника, невястата, момата, ергена, малкото момче или момиче.. Коледарите са в традиционно празнично облекло и със специална украса на калпаците. Най-общо те отправят пожелание за здраве и щастие в семейството и придобив в стопанството. Могат да коледуват както големи така и малки момци. След песните, те се даряват от стопаните с коледарски кравай.