ДВАМА ДОБРОВОЛЦИ ОТ ПСС – ТРОЯН КЪМ БЧК-ЛОВЕЧ СА ОТ ПЪРВИТЕ ЗАМИНАЛИ В ПОМОЩ НА ПОСТРАДАЛИТЕ ОТ ЗЕМЕТРЕСЕНИЕТО В ТУРЦИЯ

  • ПДФ

Марин Хитров и Минко Весков Банчев с кучето Берго от Троянския отряд към ПСС са сред 12-те български планински спасители, заминали при комшиите да помагат за издирването на оцелели от страховитите земетресения на 6 февруари.
България реагира светкавично на трагедията в съседна Турция – серията земетресения в малките часове на 6 февруари, най-тежкото от страховитата 7,8 степен по скалата на Рихтер.

Довели до сериозни разрушения, над 1000 жертви по първоначалните данни (близо 3000 според актуализираната информация – бел. ред.) и хиляди в неизвестност и затрупани под руините на сградите. Още същия ден за пострадалата комшийска държава излетяха два товарни самолета „Спартан“ на българските ВВС, натоварени с тонове техника, включително автомобили и спасителни екипи, в готовност е да излети и трети „Спартан“. Мисия без аналог, определи акцията полк. Филип Ангелов, командирът на 16-та авиобаза, откъдето излетяха самолетите.
Общо 58 души спасители, основно пожарникари от София и Пловдив, са отпътували за Турция по суша и въздух, като сред тях са и 12 планински спасители с 5 кучета – да помагат в издирването на пострадали. За наша чест и гордост сред тези доблестни български мъже са и двама троянци – членовете на Троянския отряд към Планинската спасителна служба (ПСС) Марин Хитров и Минко Весков Банчев, водач на кучето Берго. И от нас успех в мисията, Марине, Минко и Берго, очакваме ви живи и здрави в Троян!