ОБЛАСТНАТА ОРГАНИЗАЦИЯ НА БЧК ЛОВЕЧ ПРОВЕДЕ СВОЕТО ГОДИШНО СЪБРАНИЕ

  • ПДФ

Ловешката червенокръстка организация проведе на 2ри март своето годишно общо отчетно събрание в залата на Общинския съвет на БЧК-Ловеч на бул. „България“ №1.
Третата сесия на общото събрание откри председателят проф. д-р Николай Николов. „През изминалата година БЧК беше в полза на българското общество, на пострадалите от конфликтите в Украйна и земетресението в Турция. Организацията се развива съобразно добрите традиции“, изтъкна д-р Николов. Гости на събранието бяха зам.-генералният директор и ръководител направление „Организационно развитие“ в БЧК д-р Славита Джамбазова, председателят на БМЧК Стели Джамбазова, областният управител инж. Светослав Славчев, кмета на община Ловеч Корнелия Маринова,директорът на РД ПБЗН комисар Владимир Кацарски, директорът на РЗИ д-р Росица Милчева, началник сектор „Пътна полиция“ ст.инспектор Светослав Шищийски, председателя на сдружение „МИГ“ Албена Йончева“ и др.

Д-р Джамбазова приветства делегатите и доброволците на организацията за развитието на организацията и доброто партньорство с местните институции в подкрепа на уязвимите в областта, голямата помощ с настанените граждани пострадали от конфликта в Украйна, изключителната съпричастност и подкрепа на кмета на община Троян Донка Михайлова и всички дарители и доброволци, включили се в помощ на пострадалите в земетресението в Турция и Сирия, приветства изключителния принос на планинските спасители, които работят всекидневно на терен и бяха от първите, оказващи помощ на пострадалите от наводнението в Карлово и заедно с кучето Берго в издирване на хора под руините в Турция.

Инж. Славчев и Госпожа Маринова връчиха на проф. д-р Николай Николов, председател на Областен съвет на БЧК – Ловеч, поздравителен адрес, а към аудиторията те се обърнаха с думите: „Една организация, която съществува вече 145 години, е доказателство, че тя се е доказала във времето. Това го виждаме и по доброто отношение, което гражданите и институциите показват към БЧК. През последните години имахме тежки моменти – и Ковид 19, и земетресение в съседна страна, на които реагирахме адекватно. Но преживяхме и прекрасни моменти съвместно с доброволците, като празника за 101 години БМЧК. С което спечелихте още много привърженици. Пожелавам ви да бъдете здрави, да съхранявате тази енергия. И бъдете сигурни, че в наше лице винаги ще имате един надежден партньор.“

От отчета става ясно, че през 2022 г. са подпомогнати с хуманитарна помощ общо 473 лица в риск и 363 деца в неравностойно положение. С образователни пакети са подпомогнати 95 лица по дейности по превенция от Ковид 19. Обслужени са 20 бездомни лица. Програмата „Топъл обяд” се реализира в СУ „Бачо Киро“ – Летница за 60 деца, за там са закупени анцузи на стойност 2400 лева. За ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ в с. Александрово по „Топъл обяд“ са включени 60 деца. В изпълнение на социално-хуманитарната политика е оказана хуманитарна помощ на 473 души и 25 лечебни заведения и институции с медикаменти, хранителни продукти, вода и др. Тези и още много дейности бяха отчетени. Направен бе още финансов отчет, план и бюджет на организацията за годината.

Делегати и гости имаха възможност да видят изложбата базар в подкрепа на деца с увреждания, както и да я подкрепят, купувайки си ръчно изработен от доброволци сувенир или пано. Изложбата ще имат възможност да видят и гражданите в Троян следващата седмица.