6 екипа с 30 участници се включиха в учението с тежко ПТП в Троян

  • ПДФ

Съвместно учение за реакция на съставните части на Единната спасителна система (ЕСС) при настъпило пътнотранспортно произшествие (ПТП) се проведе в Троян днес. Включиха се 6 екипа с 30 участници. Решение за това бе взето от областната комисия по безопасност на движението по пътищата.

 

Целта е да се тренира реакцията на ЕСС и общинските структури при тежко ПТП, затова и тази година занятието и щабната тренировка преди това се проведоха извън областния център.

 

Темата бе спасителна верига за опазване на живота и осигуряване на ефективно и адекватно реагиране на компетентните органи при получаване на сигнал за ПТП с пострадали между две МПС-та и удар в дърво.

Учебната ситуация бе проиграна на входа на Троян откъм Ловеч - в началото на ул. „Васил Левски“. Участваха екипи на районната служба „Пожарна безопасност и защита на населението“, на МВР, филиала на Центъра за спешна помощ, БЧК, Районната пътна служба и доброволното формирование на община Троян.

Какво се случи. В 11 ч. днес на тел. 112 е постъпил сигнал от граждани за ПТП между два автомобила. Първият е в канавката и затиснат от дърво. Има трима пострадали, единият тежко и не е в състояние да излезе от колата.

Веднага се задействаха силите на ЕСС. След отстраняване на дървото и срязване на смачканото купе тежко пострадалият бе изваден от автомобила и откаран в болница. На леко пострадалите бе оказана долекарска помощ и психологическа подкрепа на място. Междувременно бе създадена временна организация за регулиране на движението в района на произшествието. Взети бяха мерки за предотвратяване възникването на пожар.

Всичко приключи в 11.30 ч. Пътното платно бе почистено и освободено.

На направения след това анализ организаторите отчетоха, че успешно са отработени ситуации и дейности, изискващи единно ръководство на силите и средствата, правилно е оценена обстановката, взети са подходящите решения, проверени са практическите умения на служителите от различните структури, спазени са изискванията за безопасност и здраве.

„Тренировката по координация и управление на силите и средствата на мястото на инцидента премина успешно. Благодаря за перфектната организация на всички участващи институции, които работиха в синхрон. На място се уверихме, че силите са подготвени и за действия в реална ситуация“, коментира зам. областният управител Нели Читинова, председател на областната комисия по безопасност на движението и ръководител на работната група за организация на учението.

Преди занятието участниците подкрепиха националната кампания „Да! За живот!“. По нея през целия октомври се провеждат инициативи за насърчаване на донорството и подпомагане на трансплантацията. Основната цел е да се повиши обществената информираност за смисъла и значението на донорството и трансплантацията като възможност за спасяване на човешки живот.