МЛАДИТЕ ЧЕРВЕНОКРЪСТЦИ ОТ ПЕТТЕ КЛУБА НА ОБЛАСТ ЛОВЕЧ В СЪВМЕСТНА АНТИСПИН КАМПАНИЯ С РЗИ, ОБЩИНА ТРОЯН И ОБЩИНА ТЕТЕВЕН

  • ПДФ

Младите червенокръстци от петте клуба на област Ловеч – Априлци, Троян, Тетевен, Ловеч и Летница на 30ти ноември и 1ви декември се включиха в Националната АНТИСПИН кампания превенция на сексуално рисково поведение на Министерство на здравеопазването съвместно с РЗИ-Ловеч, община Троян и община Тетевен под мотото „От теб се иска да избегнеш риска“.

В периода 28 ноември – 6 декември ще се проведат часове по здраве в училища в гр. Ловеч.

Обучителни модули – презентации с дискусии и анкета за проучване на знания и информираност сред ученици ще се проведе в СУ „Климент Охридски“, ПГВМ, ПГМЕТ, ППМГ и СУ“ Тодор Кирков“. Целта на обученията е информиране и придобиване на знания сред младите хора за начините на заразяване и предпазване от ХИВ/СПИН.

Презентации бяха проведени на 1ви декември и в трите средищни училищата в Тетевен като работни ателиета, предизвикателства по темата, разпространение на информационни материали и презервативи. Младите червенокръстци от Тетевен, Априлци и Летница изработиха и информационни табла по темата, а с подкрепата на МКБППМН към Община Тетевен раздадоха и стикери с мотото "Незнанието е риск!".

На 30ти ноември както на 1ви декември в ПЕГ „Екзарх Йосиф I“ , ППМГ и НПГВМ „проф.д-р Димитър Димов“ и ПГМЕТ- Ловеч, СУ „Бачо Киро“ – Летница, СУ“Васил Левски“-Априлци,СУ „Климен Охридски“-Троян, СУ „Георги Бенковски“, НПГГСД „Сава Младенов“ и ПГСЕУ - Тетевен доброволци от общинските клубове на БМЧК предоставиха здравно информационни материали и предпазни средства на всички лица съпричастни с кампанията, а в ПЕГ „Екзарх Йосиф I“ - Ловеч и в Троян - сградата на Туристически информационен център, ул. „Георги Сава Раковски“ № 103, ет. 1, се извърши бързо и анонимно тестване за ХИВ, Хепатит С и Хепатит В от мобилен екип на Регионална здравна инспекция-Ловеч. Екипи от доброволци на БМЧК - Троян предоставяха здравно информационни материали и предпазни средства на всички лица, посетили кампанията. Самите доброволци от Ловеч и Троян също се тестваха и мотивираха гражданите и своите съученици да подкрепят инициативата.

От 04.12.2023 г. до 08.12.2023 г. включително РЗИ-Ловеч обявява Седмица на отворени врати за провеждане на анонимни и безплатни изследвания за ХИВ, Хепатит С и Хепатит В с бързи тестове и по метода ELIZA на желаещи граждани в микробиологична лаборатория на дирекция НЗБ при РЗИ Ловеч. Работно време на лабораторията – всеки делничен ден от 10.00 до 12.30 ч. и от 13.00 до 16.00 ч.

Световният ден за борба със СПИН ежегодно се отбелязва на 1 декември и е посветен на повишаване осведомеността за СПИН-пандемията, причинена от разпространяването на вируса ХИВ. Кампанията има за цел да насочи вниманието към проблема СПИН и да повиши обществената информираност за начините на предаване на ХИВ и други сексуално-предавани инфекции, да мотивира хората за отговорност към собственото здраве и да насърчи редовното изследване за ХИВ.