БЧК ЛОВЕЧ С ОБУЧЕНИЕ ПО ПЪРВА ПОМОЩ И АГРЕСИЯТА В УЧИЛИЩЕ В СУ ТОДОР КИРКОВ

  • ПДФ

На 29ти януари доброволците от младежката организация на БЧК Ловеч проведе обучение по първа помощ на паралелката „Охрана и сигурност“ в СУ „Тодор Кирков“. Учениците преминаха теоретично и практическо обучение по първа долекарска помощ при наранявания счупвания, при кръвотечение, изгаряния (термични изгаряния и химически изгаряния), измръзване, бесъзнание и поставяне в стабилно странично положение, при удар от електрически ток, при остри отравяния, ухапвания от змия, куче, насекомо, помощ при състояние на безсъзнание и помощ при застрашаващи живота нарушения в дишането и кръвообращението, спешни състояния при симптоми на инсулт, инфаркт, гърч, асматичен пристъп.

Обучение с ролеви игри на 30ти бяха проведени на 5ти, 6ти и 7ми клас на тема „Агресията в училище“, като идеята е да се разпознават видовете агресия, към кого да се обръщат, как да помогнат на приятел или съученик срещу, който се проявава агресия и начини за справяне с агресивното поведение в училище.

Ръст на насилието в училищата, отчитат от МОН и УНИЦЕФ. Само през 2022 година случаите на физически и вербален тормоз над деца са над 3300. Според друго проучване - на УНИЦЕФ всяко второ дете у нас е преживяло някаква форма на насилие. Най-често агресия се наблюдава сред децата в училище – над 38%. А 30 на сто са казали, че са жертва на насилие 12% от анкетираните момичета са отговорили, че са били жертва на физическо насилие в училище. Два пъти повече са момчетата. Над 30 на сто от децата казват, че са били жертва на емоционален тормоз. Тук е ролята на учители и психолози да разпознават кое е игра и кое насилие. В тези случаи децата не споделят, обясняват експерти от МОН.И напомнят – освен в училище, важна е и средата вкъщи.