БЧК - ЛОВЕЧ С ПОРЕДНАТА ИНИЦИАТИВА - ДЕН НА ВОДНОТО СПАСЯВАНЕ И "ПЪРВИ СТЪПКИ В РИБОЛОВА" В СЕЛО ВРАБЕВО

  • ПДФ

Ден на водното спасяване и „първи стъпки в риболовството“ за шеста поредна година продължи и с топлото гостоприемство на село Врабево, община Троян, и кмета госпожа Мария Михова на 15ти юни със състезание на язовир „Ледево“ в местността „Барковец“ в партньорство с Ловно-рибарско дружество Троян, стопанисващо язовира, с което продължават дните, посветени и на превенция от водните инциденти. Организатори бяха Български Младежки Червен кръст-Ловеч и Троян и с подкрепата на дарителите Сдружение „Филстар Боби Фишер“ и Владимир Динов с магазин „Бракониер“-Ловеч.

В три възрастови групи – до 9 години, 10-11 години и 12-14 години, момичета и момчета от Троян, Априлци, Плевен, село Врабево, както и украински деца, живеещи в град Троян опитаха късмета си в съревнованието на необходимото отстояние, като всеки един от тях имаше право на придружител, който има право да му помага и учи в замятане на въдица, окачване на стръв, откачане на улов и кепване. Младите риболовци обаче сами трябваше да си засекат и уловят рибката. Всички малки риболовци проявиха завидни умения в риболовното изкуство.

Младите доброволци на БМЧК-Ловеч и Троян обаче, раздадоха задачки на всеки участник от книжката „Приятели с водата“, която им раздадоха по време на риболова, всеки участник запознал се с нея отговаряше на нарочни въпроси какви са различните опасности във водоемите и за наша радост децата с интерес бяха попълнили правилно ребусчета, кръстословици и интерактивни игри в книжката, които им даваха верните отговори.

Тестваха ги и на умения с играта “рибарче“, в която се съревноваваха колко рибки ще хванат срещу своите придружители и децата бяха по-ловки.

Накрая директора на БЧК-Ловеч – Цветомира Георгиева и доброволците на БМЧК направиха демонстрация как се поставя спасително жилетка и как се спасява човек във водоем с топка с въже, какви опасности крият различните водоеми и как да се предпазваме от тях и всички участници активно се включиха да опитат и те да хвърлят правилно топката.

Естествено имаше много съревнование в риболова, хъс и смях, грамоти, „клетва на рибаря“ и подаръци зарадваха всички, но най-знаещите за опасностите във водоемите и как да се пазят, но и с най - добър улов заслужено грабнаха и медали. В най-малката категория бронза бе за Мартин Милков, среброто – Гордей Колесников, а златото Данислав Ангелов. Във втора категория бронза грабна Иван Христов, сребърен медал бе за Божидар Ангелов, а златото за Тоня Суватчиева. При най – големите бронза се присъди на Егор Колесников, среброто – Марина Стоева и с малка разлика златото бе присъдено на Павло Богдански. Статуетката „Шампион по риболов“ от резултатите на всички участници бе присъдена на медалиста Павло Богдански, който изненада всички със завидни умения в риболова, но и получи от доброволците отлична оценка за знания и умения какви са опасностите в различните водоеми, как се поставя спасителна жилетка и спасяване на удавник с топка с въже.

Областният съвет на Български червен кръст сърдечно благодари на кмета на село Врабево, любезните домакини и спонсори за прекрасния ден сред природата, който подариха на децата.

В разгара на летния сезон доброволците напомниха какви последствия могат да се получат при забранените скокове във различните водоеми, както и стриктно спазване на указанията давани от водните спасители. Демонстрираха и как да окажем първа долекарска помощ.

Ден на водното спасяване и „първи стъпки в риболовството“ ще продължи в село Гложене община Тетевен.